kemin.seurakunta@evl.fi
Kirkkopuistokatu 11
94100 KEMI
040 848 9347


Arkkitehti Veikko Larkaksen suunnittelema Veitsiluodon betonirakenteinen kirkko ja seurakuntakeskus valmistui vuonna 1957. Rakennus edustaa korostetun yksinkertaista kirkkotyyppiä. Se on torniton, sivulaivaton pitkäkirkko, jonka yhteydessä on lisäsiipi toiminnallisia tiloja varten.

Kirkkosaliin mahtuu 350 henkeä. Seurakuntasalin ja kirkkosalin välissä oli alun perin liukuovi, mutta vuonna 1982 sen tilalle rakennettiin kiinteä seinä. Seurakuntasalissa voidaan järjestää kirkkokahvitilaisuuksia sekä erilaisia perhejuhlia.

Veitsiluodon kirkko rakennettiin palvelemaan kaupungin eteläosan seurakuntatoimintaa. Veitsiluodon tehdas ja siihen liittyvä työntekijöiden asuinalue loivat oman leimansa senaikaiseen toimintaan. Toimintakeskuksen rakentaminen tehtaan kupeeseen oli 1950-luvun edistyksellistä seurakuntatyön kehittämistä. Sen tunnusti myös Veitsiluoto Oy lahjoittamalla kirkkoon ehtoolliskaluston vuonna 1958.

Tänään Veitsiluoto näyttää kokonaan toiselta. Työntekijöiden asuinalue on purettu ja miljöö on muutenkin muuttunut huomattavasti. Veitsiluodon kirkkoa tarvitaan silti edelleen, sillä se palvelee läheisten Rytikarin ja Hepolan asukkaiden seurakuntatoiminnan pisteenä.

Jumalanpalveluksia Veitsiluodon kirkossa järjestetään säännöllisesti sunnuntaisin. Kerhotilat ovat pyhäkoulun, varhaisnuorten kerhojen sekä erilaisten piirien käytössä.

Seurakuntasalin seinällä on kuvanveistäjä Taisto Martiskaisen vuonna 1967 tekemä Pyhiinvaeltajat puureliefi. Kirkossa on Kangasalan urkutehtaan rakentamat 18-äänikertaiset urut vuodelta 1958.


Takaisin
 
Multiversum Oy