kemin.seurakunta@evl.fi
Kirkkopuistokatu 11
94100 KEMI
040 848 9347Arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelema Kemin kirkko valmistui vuonna 1902. Se on tiilirakenteinen, pitkäkirkko, jossa on kaksi sivulaivaa.

Rakennuksessa heijastuvat mannermaisen uusgotiikan vaikutukset. Erityisen selvästi tämä näkyy pääsisäänkäynnin yläpuolelle sijoitetussa mahtavassa pyöröikkunassa ja alttariseinän suurissa ikkunoissa. Gotiikan vaikutuksia näkyy myös kirkon tornissa, pikkutorneissa ja päädyissä.

Kirkkosalin holvit ja ulkonevat tukipilarit tuovat muistumia suurista eurooppalaisista katedraaleista. Yksinkertainen kalustus ja niukka koristelu puolestaan liittyvät perinteiseen suomalaiseen kivikirkkorakentamiseen.

Pelkistetyn harrasta miljöötä alleviivaa alttariseinä, jossa taulun sijasta on suurikokoinen krusifiksi. Krusifiksin tilalle hankittiin alttaritaulu vuonna 1953, mutta kirkon peruskorjauksen yhteydessä vuonna 1987 taulu poistettiin ja krusifiksi palautettiin kuorin sivuseinältä alkuperäiselle paikalleen.

Saman peruskorjauksen yhteydessä kirkon ikkunoihin 1950-luvulla tehty himmennys poistettiin ja päivänvalo pääsee taas esteettä sisään. Suuret ja valoisat ikkunat edustivat vuosisadan vaihteen kirkkorakentamisessa uudenlaista ajattelua. Ikkunoiden avulla kirkkosalia haluttiin avata ympäröivään luontoon.

Alttariseinän kolmiosaisten goottilaisikkunoiden kolmiyhteyttä kuvaavat lasimaalaukset ovat vuodelta 1986. Ne on tehnyt taiteilija Lauri Ahlgren. Keskimmäinen ikkuna kuvaa Jumalaa, kirkkosalista katsottuna vasemmanpuoleinen Jeesusta ja oikeanpuoleinen Pyhää Henkeä. Lisäksi jokaisen ikkunan pikkuruuduissa on juuri siihen kolminaisuuden osaan liittyvää symboliikkaa.

Kirkkosaliin mahtuu 850 henkeä. Kangasalan urkutehtaan rakentamat pneumaattiset urut ovat vuodelta 1934. Ne olivat alkujaan 26-äänikertaiset, mutta täydennettiin 30-äänikertaisiksi vuonna 1948.

Kirkko peruskorjattiin vuoden 2003 aikana. Kesällä 2004 toteutettiin kirkkotarhaan liittyvät työt mm. kirkon ulkovalaisu.

Kirkon peltikatto on nyt maalattu tummalla grafittimaalilla. Kirkon julkisivujen rappaus on uusittu hiekkakiven punervan värisenä. Sisäpuolen työt ovat käsittäneet mm. sisämaalauksen sekä kirkon kuoriosan, keskikäytävän ja pääeteisalueen lattiarakenteiden uusimiset. Urkulehterin alle on rakennettu apusakasti ja yleisö-wc. Kuorikoroke ja keskikäytävä ovat saaneet alkuperäistyyliset klinkkerilaattalattiat. uusi liikuntaesteisten luiska on rakennettu sekä kirkon sisäänkäynnin että kuoriosan yhteyteen.

Kesäkuukausina Kemin kirkko on ns. Tiekirkko, joka on päivisin avoinna rukous- ja lepohetkiä varten. Talvella LumiLinna-toiminnan aikana Kemin matkailuoppaat esittelevät kirkkoa lauantaisin.

Kirkkopuistossa on kuvanveistäjä Evert Porilan tekemä, rukoilevaa sotilasta kuvaava pronssipatsas. Se pystytettiin vuonna 1921 vuoden 1918 sodassa valkoisten puolella kaatuneiden muistoksi. Vuonna 1949 paljastettiin kuvanveistäjä Emil Filénin suunnittelema sankarimonumentti talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden kemiläisten muiston kunnioittamiseksi. Sen yhteydessä on 382 sankarihautaa. Vuonna 1967 kirkkopuistoon pystytettiin taiteilija Kirsti Liimataisen suunnittelema muistomerkki niiden vainajien muistoksi, jotka ovat jääneet valtakunnan rajan taakse Karjalaan. Sankarihaudan yhteyteen pystytettiin muualle haudattujen sankarivainajien muistomerkki vuonna 1992. Sen on suunnitellut arkkitehti Tero Eloranta.

Kemissä kirkko on aina ollut kaupungin kiintopisteitä. Vuosisadan alussa se kohosi jykevän kauniina matalan puukaupungin ylle. Tänään se piirtää silhuettia yhdessä tehtaan piippujen ja kaupungintalon kanssa, muistuttamassa talouden ja yhteiskunnan lainalaisuuksia ikuisemmista arvoista.

Kirkko on aina ollut kemiläisille tärkeä. Jumalanpalveluselämän lisäksi se on palvellut muissakin tehtävissä. Kun tulipalojen vaara oli puurakenteisten talojen aikana suuri, kirkon tornissa oli kaupungin palovartijan tähystyspaikka. Hän hälytti vaaran uhatessa torvea soittamalla tai käsikäyttöisellä sireenillä. Kirkon tornin kello on näyttänyt kemiläisille maallista aikaa vuodesta 1903 ja valaistuna myös pimeällä vuodesta 1951. Tänään kirkossa järjestetään mm. tasoikkaita konsertteja.


Kirkon lasimaalausten symboliikkaa

Sankarihautausmaa

Kuvia kirkosta

Kirkon vihkiryijy


Takaisin
 
Multiversum Oy