kemin.seurakunta@evl.fi
Kirkkopuistokatu 11
94100 KEMI
040 848 9347


Kemin sankarihautausmaa

Kemin sankarihautausmaa sijaitsee Kemin kirkon kirkkopuistossa (kirkkokorttelissa, Kirkkopuistokatu 9), kirkon länsipuolella Sankarikadun (ent. Ruiskuhuoneenkatu) varrella, nro 14.
Sankarihautausmaakokonaisuuden muodostavat vapaussodan, talvi- ja jatkosodan sankarihaudat. Kirkkovaltuusto päätti 2.1.1940 perustaa sankarihautausmaan kirkkopuistossa sijaitsevan vapaussoturien hauta-alueen yhteyteen.  Sankarihauta-alueen vihki tarkoitukseensa 8.1.1940 Kemin kaupunkiseurakunnan kirkkoherra, lääninrovasti Jaakko Hyötyniemi.  
Sankarikadulta johtavan pääportaikon ja -käytävän vasemmalla puolessa sijaitsevat vapaussoturien haudat ja oikealla puolella talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden sankarivainajien haudat.
Vapaussotureilla ei ole hautakohtaisia muistomerkkejä, vaan heitä koskevat tiedot ovat haudalle vuonna 1921 pystytetyn pronssipatsaan graniittisessa jalustassa.  
Pronssisen muistomerkin nimi on ”Rukoileva sotilas” (sotilas seisoo pää rukoukseen painuneena) ja sen tekijä on kuvanveistäjä Evert Porila.
Lisäksi sankarihautausmaan yhteyteen pystytettiin vuonna 1992 muistomerkki muualle haudatuille kemiläisille sankarivainajille. Muistomerkin suunnitteli kemiläinen arkkitehti Tero Eloranta ja muistomerkin paljastus tapahtui kaatuneiden muistopäivänä 17.5.1992. Muistomerkissä on 98:aan teräslaattaan kaiverrettu henkilö- ja hautaustiedot kaikista muualle haudatuista kemiläisistä sankarivainajista.  
Samassa tilaisuudessa suoritettiin lisäksi seitsemän kentälle jääneen kemiläisen sankarivainajan hautaan siunaaminen ja paljastettiin heidän hautamuistomerkit.

Takaisin 
Multiversum Oy